AKÇAKOCA KİMDİR?

09.04.2014 25978

AKÇAKOCA BEY 

 

 

HAYATI

Akçakoca bey’in babası Abdulmelik b. Abdulfettah’dır. Ailesi muhtemelen Anadolu Selçukluları döneminde uç bölgelere yerleştirilmiş bir Türkmen boyuna mensuptur. Akçakcona bey’in de Aşiret beyi olduğu ve Ertuğrul Gazi’ye bağlı bulunduğu sanılmaktadır. Kandıra ve çevresinin fethedilmesinde görev alan Akçakoca Bey, Ertuğrul Gazi, Osman Gazi ve Orhan Gazi´nin silah arkadaşı ve yoldaşıydı. İlk devir Osmanlı tarihi yazarlarının eserlerinde adı geçen bu alp-erenin, kendisi ve ailesi hakkında bilinenler oldukça kısıtlıdır.


FETİHLERİ

Akçakoca, Sakarya mıntıkasına ve İzmit taraflarına yaptığı akınlarla burularda bazı kaleleri fethetmiş, Ayan(Sapanca) gölü çevresini alarak Ayan Köyü´nü üs edinerek İzmit bölgesine doğru akınlarda bulundu. Daha sonra1326 yılında Ermeni Pazarı, Kandıra, Akçaköy, Kaymas fethetmiş ve Aşiret Beyi olan Konur Alp ve Abdurrahman Gazi ile Aydos ve s
amandırayı almışlar. Tarihe bilhassa "Kandıra Fatihi" olarak geçmektedir. Samandıra bölgesi kendisine mülk olarak verildi.

 

Hem aldı Kandıra´yı Akça Koca
 Koca-ili´n eyledi feth ucdan uca...

 

                                                                      21-11-2018

 

VEFATI 

 Akçakoca Bey, İzmit üzerine sefere çıkacağı sırada Kandıra´da vefat etmiştir. 1328 yılında 94 yaşında vefat eden Akçakoca Bey´in, Türk töresine uygun olarak otağının bulunduğu yere gömüldüğü bilinmektedir. Nasıl öldüğü ile ilgili elimizde herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

 

Akçakoca Bey vefat edince bir ulak Orhan Gazi’ye şu şekilde ulaştırır:

 

- Akçakoca’mız sizlere ömür sultanım! 
-Sen ne dersin bre ulak?
-Ayaklarım kırılsa da bu haberi size getirmeseydim Sultanım. Velakin üzerimde bir emanet vardır…
–Ne emaneti?
-Akçakoca’mın bir vasiyeti efendim…
-Tiz söyle...
–“İzmit’i biz fethedemedik… Cenab-ı Hak Orhan Gazi Beyimize nasip etsin. Şayet bu kaleyi alırsa, cümle haklarımız kendisine helal olur…” deyip ruhunu teslim etti Sultanım…  
                                                                                                                                                                        Türbe ve Mescidin Eski Hali

Orhan Gazi sefer hazırlıklarına başladı ve 1331 şehri kuşatmış. Bizans İmparatoru yardıma geliyor ve Orhan Gazi antlaşma yapıyor ve kuşatmayı kaldırıyor. Altı yıl sonra tekrar İzmit’i fethederek Akçakoca bey’in vasiyetini yerine getiriyor.

 

 

 

21-11-2018

 

 

 

 

 Akçakoca Bey’in anıt mezarı 

Kocaeli/Kandıra/ Baba tepesi